U Fijat se vratilo 43 radnika

Bez autora
Apr 08 2010

Od 60 radnika preduzeća "Fiat automobili Srbija" (FAS), koji su ranije izrazili želju da napuste tu kompaniju, na posao će biti vraćeno 43, dok će se za njih 17, koji uglavnom imaju zdravstvenih problema i ne mogu da nastave rad, danas pokušati da nađe rešenje na pregovorima sindikalaca u Ministarstvu ekonomije. Povratak 43 radnika je dogovoren na sastanku sa predsednikom Upravnog odbora Đovanijem de Filipisom. Ti radnici već danas su pozivani na razgovore sa nadležnima u FAS-u i već sutra ili u ponedeljak, 12. aprila, sa njima će biti potpisani novi ugovori o radu. U FAS-u su postupili veoma korektno prema tim radnicima koji su prvobitno izrazili želju da se vrate u matičnu fabriku "Zastava automobili". Dogovoreno je i da se tim radnicima, radni dani u martu, kada nisu radili, vode kao godišnji odmor ili plaćeno odsustvo kako ne bi imali prekid u radnom odnosu.

U Fijat se vratilo 43 radnikaU preduzeće "Fijat Automobili Srbija" vraća se 43 radnika, dok će za status 17 nesposobnih za rad pregovarati Sindikat i ministarstvo.

Od 60 radnika preduzeća "Fiat automobili Srbija" (FAS), koji su ranije izrazili želju da napuste tu kompaniju, na posao će biti vraćeno 43, dok će se za njih 17, koji uglavnom imaju zdravstvenih problema i ne mogu da nastave rad, danas pokušati da nađe rešenje na pregovorima sindikalaca u Ministarstvu ekonomije.

Predsednik Sindikalne organizacije u FAS-u i predsednik Samostalnog sindikata fabrike "Zastava automobili" Zoran Mihajlović rekao je da je povratak 43 radnika dogovoren na sastanku sa predsednikom Upravnog odbora Đovanijem de Filipisom.

"Ti radnici već danas su pozivani na razgovore sa nadležnima u FAS-u i već sutra ili u ponedeljak, 12. aprila, sa njima će biti potpisani novi ugovori o radu", rekao je Mihajlović.

Naglašavajući "da su u FAS-u postupili veoma korektno prema tim radnicima koji su prvobitno izrazili želju da se vrate u matičnu fabriku 'Zastava automobili'", Mihajlović je rekao "da je dogovoreno i da se tim radnicima, radni dani u martu, kada nisu radili, vode kao godišnji odmor ili plaćeno odsustvo kako ne bi imali prekid u radnom odnosu".

Prema rečima Mihajlovića, na sastanku s državnim sekretarom Ministarstva ekonomije Nebojšom Ćirićem, koji je zakazak danas za 14 sati, sindikalni predstavnici "FAS-a" i "Zastave" pokušaće da nađu rešenje za 17 radnika koji, zbog lošeg zdravstvenog stanja, ne mogu da se vrate u firmu "Fiat automobili Srbija".

"Da li će se ti radnici vratiti u matično preduzeće 'Zastava automobili' ili će se prijaviti za socijalni program ili pak će se za njih naći neko drugo rešenje znaćemo posle sastanka u Ministarstvu ekonomije", kazao je Mihajlović.

Početkom februara ove godine Ugovor o radu o prelasku iz fabrike "Zastava automobili" u "Fiat automobili Srbija" potpisalo je 1.000 radnika i to njih 880 za rad u proizvodnji, a 120 na režijskim poslovima.

Posle isteka jednomesečnog rada, 60 radnika se pismeno izjasnilo da, zbog uslova rada, žele da napuste FAS, ali im je potom ministar ekonomije Mlađan Dinkić poručio da će u tom slučaju moći samo da napuste FAS i to bez otpremnine.

Istovremeno, predsednik Upravnog odbora "Fiat automobili Srbija" Đovani de Filipis prošle nedelje je rekao da radnici, koji nisu bili zadovoljni uslovima rada, moći će da se vrate u fabriku.

"Rekao bih da imate 95 odsto ljudi koji svoj posao obavljaju na veoma dobar način. Imate i neke ljude čiji je izbor da traže nešto drugačije. Mi smo svima ponudili da rade kod nas i bićemo srećni ako neki od njih odluče da se vrate na posao", rekao je de Filipis.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik